Semneaza ca primarul

Desfiinţarea mitului “SEMNEAZĂ CA PRIMARUL”

 

           Prin semnătura sa, primarul investeşte cu autoritate administrativă un act redactat şi semnat în prealabil de către specialiştii primăriei. Legea nu prevede ca primarul să aibă o anumită specializare profesională.
         Argumente:
 • este cazul comandanţilor de nave şi aeronave, ce se află sub pavilion român, care pot oficia o căsătorie la bordul navei între cetăţeni români, chiar dacă nu au pregătirea juridică necesară,
 • faptul că un notar în momentul în care semnează un act de vânzare – cumpărare, pentru un imobil, nu se deplasează să vadă unde este situat sau dacă el există în realitate. El îşi fundamentează decizia şi legalizează transmiterea dreptului de proprietate, numai din birou şi pe baza unor avize şi certificate constatatoare, emise de alte autorităţi ale statului pe care legea le consideră competente.

          Numai la nivelul oraşului Voluntari, anual erau eliberate aproximativ 3000 – 3500 de certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie. De aceea, mie ca primar îmi este foarte greu să cunosc în amănunt specificul fiecărei zone de construcţii. Din acest motiv există specialiştii din cadrul aparatului propriu de lucru.

         Având toate aceste exemple nu putem crede ca un primar este un ,,Superman” care să le ştie pe toate, să aibă competenţe începând de la gestionarea salubrităţii unei localităţi şi până la amplasarea unor balize de navigaţie pe zonele de servituţi publice aeroportuare!
Conform legii 215/ 2001  aparatul de specialitate al Primăriei este structurat pe compartimente funcţionale, în condiţiile legii.
          Certificatul de urbanism şi autorizaţiile de construcţie au următorul circuit, conform legii 50/1991 republicată: se întocmeşte de Direcţia Urbanism, se semnează de către arhitectul şef, secretar şi apoi de către primar. Responsabilitatea emiterii revine semnatarilor potrivit atribuţiilor stabilite conform legii.
          Din această ultimă perspectivă a textului legal, mi-aş dori ca legea să fie amendată în sensul explicitării acestei răspunderi, deoarece atribuţiile primarului sunt cele stabilite în articolul 63 din legea 215/2001 şi anume cea de reprezentant al autorităţii publice.
          Spun lucrul acesta deoarece îmi doresc ca pentru o greşeală în cuprinsul unui act administrativ, greşeală care ţine sau cade în sarcina exclusivă a unui compartiment tehnic specializat din cadrul primăriei, să nu mai fie arătat cu degetul, sau făcut răspunzător primarul şi să nu se mai perpetueze acea zicală populară “SEMNEAZĂ CA PRIMARUL”.
           În concluzie, după părerea mea, semnătura primarului pe avize de specialitate ( autorizaţii de construcţie, de funcţionare, etc.) este dată în calitate de reprezentant al autorităţii publice şi nu ca specialist. Conform legii fiecare din persoanele care semnează un act oficial, în calitate de specialist (arhitect, secretar, etc.), răspunde direct pentru partea de lucrare de care se ocupă în conformitate cu prevederile fişei postului.
            În acest sens am luat iniţiativa de a mă adresa tuturor colegilor primari şi viceprimari din ţară cu popunerea de modificare a legislaţiei în vigoare care stabileşte răspunderea primarului şi viceprimarului.

Un răspuns la „Semneaza ca primarul”

 1. Pare ca sunteti un om de isprava si acest lucru transpare din ceea ce povestiti ca se intampla in orasul dumneavoastra.
  Pare ca sunteti cu adevarat un bun crestin daca vorbiti cu atat de multa aplecare despre biserica si cele sfinte.
  Pare ca multe comunitati si-ar dori un astfel de cetatean in fruntea lor.
  Pare ca va bucurati de realizarile din orasul dumneavoastra.
  Pare ca sunteti o persoana fericita,implinita dar veti fi cu siguranta o persoana si mai tihnita daca,asa cum am mai spus,din prea plinul dumneavoastra veti revarsa o picatura si spre cei care cu disperare,se agata de o promisiune sau pur si simplu de posibilitatea de a obtine un mic ajutor din partea dumneavoastra.
  Altfel,toate cele bune sa vina in sprijinul si ajutorul dumneavoastra si pe mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *