Nici problema tensiunii electrice din Voluntari nu a rămas fără ecou!

 Orasul Voluntari era, in urma cu 10 ani, aproape complet lipsit de infrastructura, iar retelele edilitar-urbane existau numai pe cateva strazi, toate mostenite din epoca de trista amintire, de dinainte de 1990.

 Dupa ce am devenit primar, fiind investit cu votul Dumneavoastra, am sesizat aceste neajunsuri si am initiat un plan ambitios de echipare a tututor strazilor cu retele edilitar-urbane (canalizare, apa, iluminat public), precum si de realizare a infrastructurii rutiere (asfaltare) a tuturor strazilor.

 Aceste lucrari de mare anvergura se desfasoara cu precadere incepand cu 2008, valoarea deosebit de mare a acestor investitii fiind acoperita din bugetul local, bugetul de imprumuturi si finantari nerambursabile de la Uniunea Europeana.

 O problema deosebit de importanta pentru fiecare dintre noi este in primul rand asigurarea accesului la energie electrica si, la fel de important, calitatea acesteia, intrucat variatiile de curent sau energia electrica mai mica de 220 V pot distruge intreaga aparatura electrica si electronica din casele noastre, producand pagube insemnate fiecaruia dintre noi.

 Nu cred ca ati uitat ce s-a intamplat in 2007 in ajunul Craciunului, cand nemultumirile privind calitatea energiei electrice au scos in strada intr-un protest spontan sute de oameni care au blocat Drumul National 2. Am fost atunci alaturi de Dumneavoastra, si am protestat, explicand tuturor televiziunilor problemele generate de calitatea slaba a retelelor si echipamentelor electrice. Mi-am asumat atunci toate riscurile pentru a fi alaturi de Dumneavoastra, fiind cercetat penal pentru acest demers.

 Demersul inceput de Dumneavoastra a fost continuat de mine atat la Ministerul Economiei unde m-am adresat direct Ministrului cat si la conducerea Enel, si am reusit prin aceste eforturi sa determinam realizarea unor reparatii la retea.

 Totodata, din bugetul local am continuat sa investim an de an in puncte trafo si retele de alimentare cu energie electrica a strazilor, numai in ultimii 4 ani investitiile depasind 6 milioane de Euro.

Pentru a reduce efortul bugetului local, vom moderniza retelele de iluminat public sau vom introduce retele acolo unde acestea nu exista, pe 84 de strazi, prin accesarea de fonduri europene, in cadrul unui proiect in valoare de aproximativ 5,7 milioane de Euro, care va demara in scurt timp.

De asemenea, am intocmit un proiect in valoare de 5 milioane Eur ce va fi finantat din fonduri europene nerambursabile pentru realizarea unei centrale fotovoltaice care va produce curent electric, asftel incat iluminatul public sa fie asigurat din productia proprie, scutind bugetul local de o cheltuiala de 500.000 euro pe an catre Enel.

Asa cum ati sesizat, alimentarea cu energie electrica se mai intrerupe uneori, fie planificat, pentru unele lucrari de intretinere sau imbunatariri la retea, fie accidental. Intreruperile accidentale au urmatoarele cauze:

 • Retele vechi de peste 30 de ani, cu durata expirata de functionare;
 • Transformatoare de curent datand din anii ’60 de pe vremea lui Gheorghiu-Dej, vechi si neomologate;

 Daca aveti sesizari cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie electrica va rugam sa ni le trimiteti si va asiguram ca va vom sprijini la Enel in rezolvarea tuturor problemelor, asa cum am procedat si pana acum.

5 Comentarii

 1. nicu spune:

  Oamenii care au iesit in decembrie 2007 in strada sunt angajatii primariei iar dumneavoastra ati protestat alaturi de ei pentru a mai creste in sondaje…si oricum nu va cercetat nimeni penal…..scriu degeaba pentru ca oricum nu veti posta acest mesaj ..am dreptate domnule Rasica???

  • Florentin Pandele spune:

   Stimate domn Nicu,

   In decembrie 2007 au iesit in strada cetatenii care nu au mai suportat calitatea proasta a serviciilor oferite de catre ENEL Muntenia. Eu m-am alăturat lor pentru a oferi un ecou mai puternic solicitărilor lor şi deoarece dânşii m-au ales să îi reprezint şi să le fiu alături.
   Intr-adevar au fost si angajati ai primariei in stradă deoarece si ei sunt cetateni ai oraşului şi sunt solidari cu ceilalţi locuitori.
   Ceea ce s-a întâmplat atunci nu a avut nici o tentă electorală deoarece nu a fost un protest iniţiat de către mine, ci de către cetăţenii nemulţumiţi care doreau răspunsuri la sesizările făcute către furnizorul de energie electrică.
   Primarul este reprezentantul cetăţenilor şi este normal să fiu alături de cetăţeni ori de câte ori situaţia o impune pentru a lupta în vederea obţinerii de condiţii bune de trai. Aşa am făcut şi în acest an când 2000 de persoane şi-au exprimat nemulţumirea faţă de blocarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Oraşului Voluntari de către o parte din consilierii judeţeni Ilfov, în faţa sediului Consiliului Judeţean. Am fost şi voi fi alături de cetăţeni şi voi lupta mereu pentru şi alături de ei.

 2. A Marian spune:

  Fara suparare dl-e Nicu trebuie sa te contrazic ….intamplarea face ca sa fiu unul din participantii la acel protest si nu sunt nici angajat al Primariei si nici nu cunosc pe nimeni de acolo …impreuna ca cca 20 de vecini care locuim in apropierea DN-ului am decis sa blocam de capul nostru drumul national cu scopul de a ne baga cineva in seama pentru ca nu mai suportam caderile de curent care erau in acea perioada, asta dupa ce am facut nenumarate demersuri la RENEL la Primarie si am ajuns si la Prefectura …cei care am declansat protestul avem copii mici si nu mai spun ca incalzirea locuintelor o avem pe gaze si centralele noastre nu functioneaza fara curent electic.
  Dupa incheierea protestului unde intre timp se adunasera sute de conlocatari printre care si dl Primar care a venit la cecerea noastra am fost chemati la audieri unde am dat cu subsemnatul si persoana anchetata era insusi Primarul nostru pentru instigare ….
  Nu stiu ce probleme ai cu Primarul nostru si nici nu ma intereseaza dar inainte de a comenta rauvoitor te rog sa te documentezi !

  Stiu ca postarea mea este tardiva dar deabea acum am dat intamplator de articol si am dorit sa afle si altii cum a fost in acea perioada !
  Cat despre activitatea dv dl Primar aveti din partea mea tot sprijinul si asteptam finalizarea proiectelor propuse …..

 3. MARIAN 70 spune:

  domnule primar Pandele,locuiesc in voluntaridin 1996,pana in anul 2005 nu am prea avut intreruperi de curent,cand sau construit ansambluri rezidentiale si case nu s-a tinut cont ca reteaua electrica este sub dimensionata,eu va intreb ca cetatean al orasului voluntari din bugetul local care am inteles ca este in jur de 130 mil eur,nu se putea aloca un buget ca reteaua electrica sa fie refacuta si sa nu mai depindem de ENEL,in loc sa construiti patinoare,parcurii etc.

  • Florentin Pandele spune:

   Stimate domnule Marian,

   In primul rand as dori sa va spun ca informatia pe care o aveti cu privire la bugetul localitatii Voluntari este total gresita ea fiind facuta publica de catre persoane care au dorit sa induca in eroare opinia publica. Va pot comunica faptul ca portivit executiei contului anual previzionata pentru anul 2012, orasul Voluntari va dispune de cca. 30 de milioane de euro, puteti observa deci marea diferenta intre aceste doua sume.
   In al doilea rand doresc sa va precizez faptul ca din nefericire retelele si posturile TRAFO de alimentare ale orasului Voluntari nu pot fi preluate de catre Institutia Voluntari deoarece ar fi necesara construirea unei centrale electrice pentru ca acest lucru sa fie posibil, ori indiferent de dorina noastra, aceasta investitie nu este posibila. In cei 12 ani de cand sunt primar in orasul Voluntari am avut numeroase interventii si discutii cu reprezentantii ENEL pentru a-i constrange sa isi indeplineasca obligatiile de a moderniza si suplimenta retelele electrice, dar din nefericire acestia au un indeplinit cu dificultate si deficitar aceste atributii. Asta nu a insemnat ca am stat cu mainile in piept sa asteptam interventia ENEL, ci am infiintat societatea ELECTROVOL, care sa poata intervenii mai rapid si efiecient la unele din problemele aparute, la cele la care avem autorizatia ENEL de a interveni si am cautat alte modalitati de modernizare a retelelor. Prin urmare, prin programul finantat din fonduri europene PIDU, se va realiza proiectul „Dezvoltarea si modernizarea sistemului de iluminat public, cu retea subterana, in Orasul Voluntari, judetul Ilfov”, prin care se vor reduce numarul de defectiuni ale retelelor cablurile nemai fiind expuse intemperiilor si altor factori daunatori. Iar pentru iluminatul stradal dorim introducerea sistemului de iluminat din surse fotovoltaice. Obiectivul principal al proiectului consta in obtinerea de energie electrica din Surse Regenerabile de Energie (SRE), respectiv fotovoltaice, pentru alimentarea iluminatului public in vederea reducerii costurilor din bugetul local si a imbunatatirii aprovizionarii cu energie prin contruirea unei centrale de 1MW.

Lasa un comentariu